Keti Koti is een dag van herdenking, reflectie en vrijheidsviering. De naam Keti koti komt uit het Sranantongo en betekent letterlijk “ketenen gebroken”. Deze naam verwijst naar het verbreken van de boeien van de slavernij.
Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Tot 1863 werden in deze gebieden veel mensen uit Afrika tot slaaf gemaakt. Ze werden naar de koloniën gebracht om daar onder zware en vaak onmenselijke omstandigheden te werken op plantages.
Keti Koti markeert het moment waarop die onderdrukking officieel ten einde kwam. Het is een dag om stil te staan bij het leed van de tot slaaf gemaakten, om hun kracht en veerkracht te eren, én om de vrijheid te vieren die hun uiteindelijk werd toegekend. Tegelijk is het ook een moment van bewustwording: om te kijken naar de gevolgen van dit verleden in het heden, en om te streven naar een rechtvaardige samenleving voor iedereen.
De herdenking op 30 juni in Amersfoort begint met een diversiteitsoptocht vanaf De Hof. Het eindpunt van de wandeling is de Oliemolenhof in De Nieuwe Stad. Hier is een herdenking met diverse sprekers, een plengoffer en andere activiteiten. Meer informatie over aanmelden en het programma volgt later.