1 oktober opgeleverd: Het Platform

De oplevering van kantoorgebouw Het Platform in De Nieuwe Stad is een feit. Op 1 oktober nam huurder TwynstraGudde de eerste sleutels in ontvangst. De trainingsdag voor nieuwe medewerkers van het adviesbureau vond meteen plaats in het nieuwe onderkomen. Gelijk een mooi moment om het gebouw in gebruik te zien. Er is anderhalf jaar lang keihard gewerkt en wij zijn trots op het resultaat. In onderstaande timelapse zie je het proces en resultaat in vogelvlucht.

 


Het begin

Oktober 2016 ontvangt Schipper Bosch – ontwikkelaar en belegger, eigenaar van een groot deel van De Nieuwe Stad –  een kennismakingsverzoek van adviesbureau TwynstraGudde. Schipper Bosch kent ze als ‘anchor tenant’ in het Amersfoortse stationsgebied. Ze zoeken een nieuwe plek. In de Nieuwe Stad ziet Twynstra Gudde wat ze zoeken: diversiteit, samenwerking, beleving en authenticiteit. Maar ze zoeken ook flexibiliteit. Dat wordt hier nog niet aangeboden, laat staan een kantoor van voldoende omvang.

De kennismaking blijkt een regelrechte hit. De missende puzzelstukjes blijken te leggen. Ja, we zien een mogelijkheid voor een additioneel kantoor- en werkprogramma en ja, dat kan flexibel. Er hangt al een schets aan de muur om de grootste hal van de Prodentfabriek op te toppen. We zien een enorme kans om een flexibel werkconcept te realiseren. Iets dat nog mist in De Nieuwe Stad en een waardevolle toevoeging zou zijn.

Kantorenbranch
Mendel Robbers (Creative Director Schipper Bosch): “We komen erachter dat er een voortdurende zoektocht is naar nieuwe sensaties. We maken collages, van alles passeert de revue: een camping, een bos, een labyrint. Alle modellen hebben gemeen dat wat voor cluster je ook maakt; energie en informatie (stroom, data, warmte cq. koeling) zal verbonden moeten zijn. We besluiten om dit alles in de vloer op te nemen. Onder onze vingers ontstaan de structurerende rasters van Superstudio.

Maar de klant wil Arbo niet geheel loslaten noch een ‘eigen’ kantoorgedeelte. Liever mixen we alles door elkaar maar we spelen erop in door een vast deel en een flexdeel aan te wijzen, met het idee dat het over een paar jaar wel anders zal zijn. Flarden van onze excessieve concepten proberen we te houden, waaronder het bos, dat overeind blijft als binnenpatio. En er blijkt groeiambitie, waardoor de door ons gewenste tweede verdieping in beeld komt.

Architecten Space Encounters presenteren op dat moment de ‘Boring Collectie’ op de beurs van Milaan, kantoormeubilair waarbij alles wat overtollig, belastend en dwingend is, is weggelaten. Boring, of anders gezegd, uiterst neutraal. Dit is het simpele pure waar we naar zoeken. Ondanks de hoeveelheid Arboplekken richt je op mensen, ontmoeting en informatie.”

Op weg naar de oplevering
Architectenbureau Space Encounters gaat met de plannen aan de slag en tilt het plan architectonisch naar een heel hoog niveau. Bouwbedrijf van Bekkum neemt de uitdaging aan en bouwt een zwevend pand boven een bestaand gebouw, zonder de activiteiten daar te verstoren. Want de bedrijven in het pand eronder draaien tijdens de bouw door.

Anderhalf jaar lang hebben we met een groot team – teveel mensen om op te noemen – naar deze dag toegewerkt. De oplevering is een feit. En het was een glorieuze dag. Nu breekt een nieuw hoofdstuk aan: Het Platform in gebruik. Een nieuw werkconcept, dat nu getest gaat worden. Opnieuw breekt een spannende tijd aan.