‘Een gebouw dat door auto’s gekraakt wordt’

In samenwerking met architect Barend Koolhaas werkt Schipper Bosch aan de realisatie van een parkeerhuis in De Nieuwe Stad. Om de verdichting van het gebied mogelijk te maken, en antwoord te geven op de eisen die de gemeente op dat vlak stelt, komt er een gebouw dat voorziet in parkeren, maar waar vanaf het begin ook andere functies een plek in krijgen.

“We hebben met allerlei partijen gesproken over de toekomst van mobiliteit en zijn erachter gekomen dat eigenlijk niemand het weet”, vertelt Mendel Robbers – creatief directeur van Schipper Bosch – in een artikel op architectenweb. “Daarom willen we een gebouw ontwikkelen dat ‘van kleur kan verschieten’. Door de verdiepingshoogte op 3,5 meter te leggen, ontstaat een structuur die ook geschikt is voor andere functies. Daarbij willen we de voorzieningen die specifiek aan het parkeren zijn verbonden, zoals de hellingbanen, demontabel maken.”

“Barend Koolhaas hebben we gevraagd een gebouw te ontwerpen dat als het ware door auto’s gekraakt wordt. Het is echt de bedoeling dat er vanaf het begin andere functies al een plek in hebben, helemaal bovenin, maar ook tussendoor, en dat de ruimte die de auto’s in het begin nog innemen in de tijd dus kan teruglopen.” Aan dit spannende ontwerp wordt momenteel nog druk gewerkt door Koolhaas. Schipper Bosch zoekt naar kwaliteit op de lange termijn. Directeur Bart Schoonderbeek: “Daarom willen we gebouwen ontwikkelen die meerdere levens kunnen hebben.”

In het artikel op architectenweb.nl lees je nog veel meer over de ontwikkelingen uit de afgelopen vijf jaar en de ontwikkelingen die nog volop gaande zijn in het gebied.