Circulair stadskantoor

Het onlangs opgeleverde stadskantoor in Venlo maakt gebruik van grondstoffen die volledig herbruikbaar zijn zonder hun waarde te verliezen. Onder andere het duurzame Accoya-hout is in grote mate toegepast.
Het nieuwe stadskantoor van Venlo, naar het ontwerp van de Rotterdamse Kraaijvanger Architects, is volgens de gemeente het eerste stadskantoor in Nederland dat volledig volgens de principes van Cradle to Cradle (C2C) is gebouwd. Bij de realisatie van het ontwerp heeft Kraaijvanger Architects gekozen voor het Nederlandse Accoya-hout van het bedrijf Accys Technologies.

Lange levensduur
Het Accoya-hout van Accys Technologies is gecertificeerd met de hoogst haalbare graad binnen de C2C-principe. Zo haalt Accys Technologies het materiaal uit duurzaam beheerde bossen, waardoor een maximale opslag van CO2 wordt behaald gedurende de levensduur van de Accoya-producten. Daarnaast is het hout bestand tegen rot die door hout aantastende schimmels wordt veroorzaakt. Dit leidt tot een lange levensduur van het materiaal, stelt Accys Technologies.

In het Venlose stadskantoor is 200 kubieke meter ruw Accoya-hout in zowel het interieur als exterieur verwerkt. Het hout is toegepast in onder andere kozijnen, plafonds, wanden, trappen en in het daktuin.

Zelfvoorzienend wonen
Eerder heeft de Nederlandse architect Kees van Wuyckhuyse een circulair woonconcept ontwikkeld, waarin Accoya-hout is toegepast. Het zogeheten GreenHuus is een verplaatsbare en zelfvoorzienende ecolodge, waarin gesloten kringlopen van water, energie en afval centraal staan.

Door gebruik te maken van regenwateropslag, zonnepanelen en accu’s om de opgewekte energie in op te slaan en zonnecollectoren die daglicht omzetten in energie voor ruimteverwarming, is het Greenhuis geheel zelfvoorzienend.

17-06-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

Via: duurzaambedrijfsleven